Tangon taikaa ja tankotanssin tuskaa

17.6.2015

Kävin maanantaina kokeilemassa, kuinka tankoreeni sujuu. Edellinen tankotuntini oli maalis-huhtikuussa 2014 keväällä. Kyllähän tuo kulki sentään paremmin kuin edellisellä kerralla tankoa itsekseen kokeillessani. Varmaan kuntoa ja voimaa on vähän kertynyt ja ehkä hyvällä lykyllä pari kiloakin tippunut. Huomenna menen taas omt-fyssarille käsiteltäväksi ja otetaan ennen sitä kehonkoostumusmittaus, siinäpä sitten tiedän! 

Omt-fysioterapeutilla käyn lääkärin lähetteellä, fibromyalgian oireita helpottamaan. Olen päässyt testaamaan esimerkiksi lymfahierontaa (kiitos anonyymi, joka suosittelit!), ja fyssari myös antaa mulle jumppia ja venytyksiä, joilla korjataan mun virheasentoja. Mulla on sekä käsissä että jaloissa hermot todella kireällä, ehkä vähän päässäkin kjeh kjeh. Hermokudos ei ole venyvää, ja ihan pienestä venytyksestäkin (lue: normaalissa asennossa käsi sivulla) aiheutuu mulle kovaa kipua. Nämä samaiset hermot ovat myös kipeänä, kun rasitan raajojani raskaammalla liikunnalla, ja tästä puhun aina rasitusvihlontana. Niitä venyttelen lyhyin pumppaavin venytyksin, ja sain kotiläksyksi myös pitkiä staattisia venytyksiä koko vartalolle ja lihasjumppaa niska-hartiaseudulle. Ihan hyvä, koska nykyään venyttely on jäänyt vähän vähemmälle... Fyssari myös rusauttelee mun selkänikamat paikoilleen, kun ne ovat yliliikkuvat ja menevät lukkoon.

Tanko tuntui todella hyvältä kädessä, kun vedin kunnon hiet ensin pyöräilemällä ja crosstrainerillä ja sitten tein käsille lihaskuntoa tangon kanssa. Hyvä lämpö ja hiki = hyvä pito tangossa. Ihmetyin ja yllätyin, kun invertti (tangolle nousu pää alaspäin) nousi taas kevyesti ja kaikki muutenkin tuntui sujuvan helpommin kuin viimeksi! Olin tosi innoissani, kunnes yritin kuvata videota ja muistin, että puhelimeni lagaa täysin joka kerta videoidessa. Nyt on vaan hirveä hinku mennä tankotunneille RSP:lle ihan tankostudioon. 

Vähän lisää fibromyalgiasta vielä avaan tuntemuksiani. Viime viikon lopulla iski taas kovat kivut, ja perässä laahasi ah niin ihana melankolia ja masentuneisuus. Olin ihan hermoraunio ja pillitin (wtf minä?) koska en löytänyt tyyliin oikean väristä lankaa. Viikonloppuna kivut jatkuivat ja mahassakin oireili koko ajan. Tämän viikon alku on taas mennyt hyvin. Ahdistus tosin on jäänyt. En tiedä miksi, mutta vähän väliä iskee pieni rintaa puristava ahdistus. Kipuja ei onneksi ole. Tämmöstä tämä on, välillä hyviä ja välillä huonoja päiviä. Mutta yksi hyväkin asia, mun pohkeet on paljon paremmat! Penikkatauti ehkä alkaa helpottaa eikä rasitus enää tuo paineen tuntuista vihlontaa.

Ajattelin ostaa kymmenen kerran kortin taas Kuopion RSP:lle, vaikka mulla onkin edellisestä vielä puolet käyttämättä ja aika mennyt umpeen. Jouduin silloin lopettamaan tankotanssin, kun kipujen lähdettä ei tiedetty. Rahat meni hukkaan juu, mutta toivon, että saisin otettua nyt kymppikortin ilman 3kk aikarajaa, koska ikinä ei tiedä vingunko kotona tuskissani vai olenko virtaa täynnä silloin, kun pitäisi mennä treeneihin. En tiedä. Ahdistaa vaan, kun en ole voinut tehdä sitä mitä rakastan tai ilmaista itseäni. Tankotunnit ovat muutenkin yhtä suuri boosti henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille kuin fyysiselle kunnolle. Ennen kaikki vitutus ja ärsytys hävisi, kun pääsi ystävien pariin tankoilemaan ja häröilemään. Kotiin tulin aina hymyillen ja fiiliksissä.

Toisaalta tämä reilusti yli vuoden tangottomuus on opettanut mua kuuntelemaan kehoani. Tiedän mistä mitkäkin oireet ja millaiset kivut johtuvat. Tiedän, milloin pitää levätä enemmän ja milloin voi treenata enemmän. Kun ovia sulkeutuu, uusia avautuu.


Voimaa on vähän edellistä enemmän, mutta notkeutta ei vielä. Kuten yllä olevasta huomaa, on motoriikkakin siltä kannalta vähän hukassa, että liikkeet eivät ole sulavia eikä nilkat suorassa tai jalat yhdessä. Eri liikkeet kuitenkin muistan ihan hyvin. Olkaa iloisia, jos teillä ei ole mitään urheilun rajoituksia tai muutakaan ja ottakaa siitä ilo irti. Mä vaan mietin, että someday.


8 kommenttia:

 1. Vautsi mikä blogi sulla♥ Täällä uusi lukija! Tankotanssia olis ihan superihanaa testata joskus kunnolla ja opastuksen kanssa, toi on ihan todella siisti laji :) Mäkin oon muuten Kuopiosta, vois olla joskus kiva törmäillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja tervetuloa lukemaan! <3 Testaa ihmeessä, Kuopiossa pääseekin helposti kokeilemaan, viikottain on aloittelijoiden tunteja Ready Set Polella :) Törmäillään vaan!

   Poista
  2. Jees pitääpä hommautua joskus tunnille! :)

   Poista
  3. Kerrohan mullekin mitä tykkäät sit kun käyt! :)

   Poista
 2. Wau, tankotanssi näyttää kyllä niin makeelta lajilta! :) Täytyy joskus uskaltautua kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Koita ihmeessä, siihen jää köukkuun ;)

   Poista
 3. Hei. Laitoin sulle viestiä (toivottavasti) facebookissa. Kiinnostaa jutella noista kivuista mitä sulla on, kun tuntuu että minulla on samantyylisiä kipuja. Saattaa olla siellä "Muut"-kansiossa jos ei näy viesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, ei näy! Vastaan kun joudan koneen ääreen, puhelimella ei muut -osio näy :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥